Posted on: 9. juni 2022 Posted by: admin Comments: 0

Hovedpine er en smerte i hovedet, som kan være ledsaget af spændinger, tryk eller begge dele. Det er en af de mest almindelige klager, som læger i den primære sundhedspleje ser. Selv om de fleste hovedpiner ikke er alvorlige, kan nogle hovedpiner være tegn på en mere alvorlig tilstand.

Typer af hovedpiner

Der findes mange forskellige typer hovedpine, og hver type hovedpine har sit eget sæt af symptomer. De mest almindelige typer af hovedpine er:

Spændingshovedpine: Denne er den mest almindelige type hovedpine og beskrives ofte som en “skruelignende” eller “båndlignende” fornemmelse omkring hovedet. Spændingshovedpine kan være forårsaget af stress, dårlig kropsholdning, øjentræthed eller søvn i en akavet stilling.

Migrænehovedpine: Migræne er en form for vaskulær hovedpine. Den er normalt kendetegnet ved kraftige dunkende smerter, kvalme, opkastninger og lysfølsomhed. Migrænehovedpine kan være forårsaget af stress, ændringer i hormonniveauet, visse fødevarer eller drikkevarer (f.eks. koffein), skarpt lys og høje lyde.

Klyngehovedpine: Klyngehovedpine er en tredje type vaskulær hovedpine, men den er mindre almindelig end migræne. Den er karakteriseret ved intense smerter i den ene side af hovedet, ofte ledsaget af rødme i øjet og en løbende næse. Klyngehovedpine kan være forårsaget af samme ting som migræne.

Behandling

De fleste hovedpiner kan behandles hjemme med smertestillende midler i håndkøb, f.eks. paracetamol eller ibuprofen. Derudover kan du vælge at få massage af en professionel massør eller blive masseret af dine nærmeste, da det også har en effektiv virkning i langt de fleste tilfælde – se MassageAmager for mere information om dette. Hvis du har alvorlig eller kronisk hovedpine, kan din læge udskrive stærkere medicin.

I nogle tilfælde kan livsstilsændringer være med til at forebygge hovedpine. Disse ændringer kan omfatte:

– Reduktion af stress

– Spise en sund kost

– Træning regelmæssigt

– Få nok søvn

– Brug af behagelige sko med lave hæle

Hvornår skal du gå til lægen?

Kontakt din læge, hvis du har:

– En hovedpine, der er alvorlig eller varer længere end et par dage

– En hovedpine, der er ledsaget af feber, stiv nakke, udslæt, forvirring, dobbeltsyn, anfald eller kramper

– Hovedpine, der bliver værre, når du hoster, bøjer eller bevæger hovedet

– Hovedpine, der ledsages af kvalme og opkastning

– En hovedpine, der er så alvorlig, at den forstyrrer dine daglige aktiviteter